Speculaas cake

Foto: Speculaas cakeDit recept is: lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij en vrij van soja.
Allergenen: ei 

Wat heb je nodig?

  • 250 gram glutenvrije meelmix (klik hier voor mijn recept)
  • 3/4 eetlepel bicarbonaat
  • een snufje zout
  • 2 theelepels speculaaskruiden*
  • 125 gram kokosolie
  • 100 gram palmsuiker
  • 200 gram appelmoes (klik hier voor mijn recept)
  • 2 eieren
* Mensen met coeliakie let op: Bij verschillende gangbare merken speculaaskruiden is het gevaar op gluten door kruisbesmetting hoog. Koop speciaal glutenvrije speculaaskruiden of maak zelf speculaaskruiden door ‘veilige kruiden’ te mengen.

Een recept om zelf speculaaskruiden te maken:

30 gram gemalen kaneel, 10 gram gemalen kruidnagelen, 10 gram gemalen nootmuskaat, 5 gram gember, 5 gram gemalen witte peper, 5 gram gemalen anijszaad, 5 gram gemalen korianderzaad en wat geraspte sinaasappelschil.

Wat doe je ermee?

Doe de kokosolie, het zout, de palmsuiker en 1 ei in een kom. Mix het geheel met een mixer en voeg na een minuut of 3 het andere ei toe. Blijf nog twee minuten doormixen en voeg dan de appelmoes toe. Mix het geheel kort tot een glad beslag. Voeg nu de meelmix, de bicarbonaat en de speculaaskruiden toe en mix het heel kort op een lage stand totdat alles goed gemengd is.

Schep het beslag in een ingevette cakevorm en zet deze in het midden van een voorverwarmde oven (180 C°). Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.

Je kunt na 40 minuten met een sateprikker in de cake prikken om te zien of de cake gaar is. Blijft er beslag aan de prikker kleven, dan is de cake nog niet helemaal gaar. Haal de cake uit de oven als deze gaar is en laat hem in de vorm afkoelen. Haal de cake pas uit de vorm als  hij helemaal is afgekoeld (anders kan hij aan de vorm blijven kleven). Lekker om te serveren met appelcompote.

Leave a Reply