Chocopasta

Foto: rijstwafels met chocopastaDit recept is: lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij, vrij van soja, ei, pinda’s en noten
Allergenen: cacao

Mmmmm chocopasta! Ehm chocopasta? In de meeste gevallen wordt er met chocopasta ‘hazelnootpasta’ bedoeld. Hazelnootpasta komt voor in vele varianten: lactosevrij en suikervrij bijvoorbeeld. Maar hazelnootpasta zonder hazelnoten ben ik nog nooit tegengekomen. Ik kreeg ooit de vraag om een chocoladepasta te maken voor iemand die geen: noten, lactose, koemelk en de meeste suikers en zoetstoffen niet kan eten. Ik ging meteen aan de slag en het was me gelukt. Nu wil ik graag het recept met jullie delen van mijn -dus geen hazelnoot maar- chocopasta:

Wat heb je nodig: (voor ongeveer een half potje chocopasta)

  • 8 eetlepels vloeibare kokosolie
  • 4 eetlepels cacaopoeder (dit is te vervangen voor carobepoeder als je niet tegen cacao kunt)
  • 4 eetlepels rijststroop (je kunt ook agavestroop of honing gebruiken)
  • het merg van een vanillestokje
  • een snufje zeezout

Wat doe je ermee?

Kokosolie is ook op kamertemperatuur niet vloeibaar. Om de kokosolie vloeibaar te maken smelt je deze Au bain-marie. Zorg ervoor dat de olie niet te warm wordt. Als de kokosolie vloeibaar is, haal dan meteen de kom van de warmtebron en voeg de cacaopoeder, de rijststroop, het zout en de vanille toe. Mix het geheel met een handmixer goed door elkaar. Nu kun je of de chocopasta op kamertemperatuur laten stollen of je kunt -om het stollingsproces te versnellen- de kom in de koelkast zetten en zeer regelmatig roeren.

De chocopasta op kamertemperatuur laten stollen duurt vrij lang. Op de koelkastmethode gaat het vrij snel maar je moet de chocopasta dan echt om de twee minuten doorroeren anders stolt de pasta die direct aan de kom zit teveel waardoor je harde stukjes in je chocopasta krijgt. Als je alles goed doet is met de koelkastmethode binnen een paar minuten de chocopasta klaar. Smeren maar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.