Appel-kruimel koeken

Foto: appel-kruimel koeken
Dit recept is: lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij*, suikervrij, vrij van soja, ei, pinda’s, noten en geschikt voor een veganistisch dieet.

In het bakkerslab hebben we een nieuwe en bijna onmogelijke creatie ontdekt: De appel-kruimel koeken! Ze zijn vrij van bijna alles maar zeker niet vrij van smaak en wij vinden ze dan ook belachelijk lekker! Hierbij deel ik graag het recept met jullie:

Wat heb je nodig voor het kruimeldeeg?
(voor 6 koeken)

  • 125 gram gedroogde gemalen kokos* (extra fijngemalen)
  • 125 gram havermoutmeel*
  • 75 gram gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel of maiszetmeel
  • 2 theelepels bicarbonaat
  • 2 theelepels azijn
  • 2 eetlepels water
  • een snufje zout
  • geraspte schil van een (biologische) citroen
  • een (met kokosolie) ingevette muffinbakplaat

(voor een niet suikervrije variant kun je twee eetlepels rijststroop aan het deeg    toevoegen. Je kunt ook honing gebruiken i.p.v. rijststroop maar dan zijn de koeken niet meer geschikt voor een veganistisch dieet. Gebruik je honing of rijststroop? Voeg dan wel wat extra kokos- en havermoutmeel toe om het deeg minder plakkerig en vochtig te maken.

*Let op mensen met een glutenintolerantie of coeliakie! Koop havermout en geraspte kokos dat speciaal verpakt is voor mensen die een glutenvrij dieet volgen! Bij heel veel ‘gewone’ pakken havermout en geraspte kokos is de kans op kruisbesmetting heel erg groot doordat het product verwerkt is in een fabriek waar men ook glutenhoudende graansoorten verwerkt.

Wat heb je nodig voor  de vulling?

  • 1 grote of 2 kleine moesappels zoals goudrenetten
  • een handje gewassen rozijnen
  • kaneel naar smaak
  • een scheut water of appelsap en evt. wat citroensap

Wat doe je ermee?
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een steelpannetje en breng ze aan de kook. Laat de ingrediënten op een laag vuurtje ongeveer 5 minuten koken. Laat het afkoelen.

Hoe maak je het kruimeldeeg:

Doe alle droge ingrediënten in een kom. Voeg dan de kokosolie, het water en de azijn toe (en evt. de rijststroop of honing). Maak nu met beide handen een wrijvende beweging, zodat er ‘kruimels’ ontstaan. Is het deg te vochtig? Voeg dan iets meer kokos- en havermoutmeel toe.

En dan nu de koeken:

Druk een laagje van het kruimeldeeg op de bodem en aan de zijkanten van de ingevette muffinbakplaat zodat er ‘bakjes’ ontstaan. Vul deze bakjes met de appel-rozijnenvulling. Sluit tot slot de bakjes af met een laagje kruimeldeeg (dit laagje niet aandrukken). Bak de koeken in het midden van een voorverwarmde oven van 175°C en bak ze in ongeveer 20/25 minuten gaar en goudbruin. Smullen maar!