Tips voor glutenvrij bakken

Afbeelding: logo glutenvrij

Glutenvrij bakken is niet zo moeilijk als het lijkt. Het vraagt wel even wat extra aandacht als je altijd met tarwemeel hebt gebakken. Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden want dit is al lang gedaan. Hierbij geef ik jullie graag een paar tips om traditionele tarwebloem recepten om te zetten in glutenvrije recepten en zo het bakken wat makkelijker te maken:

Meestal gebruik ik verschillende combinaties meel zoals rijstmeel, kleefrijstmeel, kokosmeel, maïsmeel, boekweitmeel, havermoutmeel, tapiocameel en of aardappelzetmeel. Een makkelijke glutenvrije meelmix voor cake en koekjes is deze. Voor cakes en muffins voeg ik graag wat kokosmeel toe aan deze meelmix.

Als je een bestaand recept met tarwemeel wilt omzetten naar een glutenvrij recept, verminder dan de vloeistof in het recept met ongeveer 1/3 deel en voeg wat appelmoes, gepureerde banaan, pompoen of zoete aardappel toe. Deze vruchten / groenten bevatten natuurlijke pectine die helpt bij de binding en verbeteren de textuur van het gebak.

Als je ei mag gebruiken voeg dan een extra ei, of twee extra (geklopte) eiwitten toe voor de binding en het verbetering van de textuur.

Meng de natte ingrediënten uit een recept minstens een minuut samen op een hoge snelheid voordat je de droge ingrediënten toevoegt. Hierdoor klop je extra lucht in het beslag waardoor je een lichtere en minder droge structuur krijgt.

Succes allemaal! 🙂