Glutenvrije Lasagne

Foto: Glutenvrije LasagneDit recept is: lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij, vrij van soja, ei, pinda’s en noten en geschikt voor een veganistisch dieet.

Ik geef het toe: ik ben een vreselijke pietlut als het gaat over pasta.. Ik heb 4,5 jaar in Italië gewoond en in het bergdorpje waar we woonden heb ik pasta leren maken van mijn 82 jarige buurvrouw. Klinkt romantisch he? Nou, ik kan jullie vertellen dat er op die momenten niets romantisch aan was! Ik sprak net een paar woorden ABI (Algemeen beschaafd Italiaans) en daar stond ik dan in de keuken van mijn hardhorende, oude buurvrouw.  Ze sprak veel te hard en veel te snel een dialect waar ik bijna niets van begreep. En heel braaf probeerde ik haar juweeltjes van tortelloni na te maken.

‘Wahahahaha, ken je het sprookje van Belle en het beest?’ vroeg ze bulderend van het lachen. ‘Mijn gevouwen pasta zijn Belle en die van jou het beest, hahaha!’ Ik denk met liefde terug aan deze tijd en mijn buurvrouw. Als ze zou weten dat ik van haar heerlijke lasagne een andere variant heb gemaakt dan zou ze me met haar wandelstok wel even laten weten dat dit niet de bedoeling is want wat ik ervan brouw is natuurlijk niet hetzelfde als hoe zij en haar moeder en haar moeders moeder het gerecht al jarenlang bereiden. Gelukkig maar dat ze geen internet heeft.. En haar moeder ook niet…

Het vouwen van mooie tortelloni (grote tortellini) heb ik ondertussen trouwens goed onder de knie, ook die van mij behoren nu tot de categorie ‘Belle’ en ik zal daar in de toekomst zeker een of meerdere posts aan wijden.

Een heel belangrijk en essentieel ding dat ik geleerd heb over pasta’s is: overdrijf het niet! Zorg voor goede en lekkere ingrediënten en houd het simpel. Stop niet teveel ingrediënten in een saus en zorg dat je producten gebruikt die bij het seizoen horen. Natuurlijk hebben we hier niet de zongerijpte Italiaanse tomaten liggen die we in de tomaten tijd bij kisten hebben gepeld en ingemaakt. Maar met een goede biologische fles tomatenpuree, lekkere olijfolie en veel liefde kom je hier ook een heel eind!

Voor dit recept vervang ik in de winter de traditionele lasagnebladen van harde tarwe en eieren voor witte kool bladeren. In de zomer of vroege herfst vervang ik ze voor plakken gegrilde courgette.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
(kies een van de twee tomatensauzen)

Basis tomatensaus 1:

  • 1 liter tomatenpuree (niet geconcentreerd)
  • 2 uitjes of een grote ui, klein gesneden
  • twee grote eetlepels oregano
  • extra vergine olijfolie

of:
Basis tomatensaus 2:

  • 1 liter tomatenpuree (niet geconcentreerd)
  • 5 teentjes fijngehakte knoflook
  • een flinke hand verse basilicum
  • extra vergine olijfolie

Verder:

  • In de winter: een witte kool, door de helft gesneden en ‘gepeld’
  • In de zomer: twee courgettes, in de lengte in plakken gesneden en gegrild

Wat doe je ermee?

Basis saus 1:
Giet een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de kleine stukjes ui. Zodra de ui klaar is voeg je de tomatenpuree en de oregano toe. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag (klein pitje) en zet het deksel op de pan. Roer om de 5 tot 10 minuten en laat de saus een half uur tot 45 minuten pruttelen.

Basis saus 2:
Giet een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de kleingehakte knoflook op een heel laag vuur. Blijf klaarstaan met de tomatenpuree want de knoflook mag absoluut niet aanbranden. Brandt het aan? Begin dan overnieuw met een schone pan. De smaak van aangebrande knoflook krijg je nooit meer uit je saus. Voeg de tomatenpuree toe. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag (klein pitje) en zet het deksel op de pan. Roer om de 5 tot 10 minuten en laat de saus een half uur tot 45 minuten pruttelen. Voeg pas 5 minuten voordat je het vuur uitzet de fijngehakte basilicum toe.

Zorg ervoor dat je ondertussen de oven op 200 graden C° hebt voorverwarmd en dat je een pan met ongeveer 10 cm iets gezouten water aan de kook hebt gebracht. Blancheer de witte kool bladeren ongeveer 2 minuten en leg ze even apart.

Voor de zomerse variant kun je de gegrilde courgette gebruiken i.p.v. witte kool.

Pak een ovenschaal en vet deze in met olijfolie. Leg als eerste een laagje saus op de bodem. Dek deze af met koolbladeren, leg hierop een laag saus en ga zo verder. Zorg ervoor dat je eindigt met een laag saus. Zet de schaal 15 tot 20 minuten in de oven.

Buon apetitto!

Heb je vragen, tips of opmerkingen? Ik ben altijd blij met reacties! Je kunt hieronder een bericht voor me achterlaten of het contactformulier gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.