Havermoutmeel

Animatie: havermoutmeel
Havermoutmeel kun je goed gebruiken in allerlei gerechten. Je kunt er bijvoorbeeld pannenkoeken, brood, cake, koekjes en taarten mee maken. Het is een glutenvrije* en veel gezondere vervanger van tarwemeel.

*Let op mensen met een glutenintolerantie of coeliakie! Koop havermout dat speciaal verpakt is voor mensen die een glutenvrij dieet volgen! Bij heel veel ‘gewone’ pakken havermout is de kans op kruisbesmetting heel erg groot doordat het product verwerkt is in een fabriek waar men ook glutenhoudende graansoorten verwerkt.

Waarom havermoutmeel?

Havermout bevat veel vitamines (o.a. vitamine B1, B2, B6, B11) en veel mineralen: calcium, fosfor, ijzer, natrium, kalium, magnesium, koper en zink. In andere woorden: havermout is goed voor je cholesterol, geeft lagere pieken in je bloedsuikerspiegel door de lage GI-waarde, geeft langdurige energie, is goed voor het immuunsysteem, zet je darmen aan het werk, zorgt voor een snellere vetverbranding en een snellere opbouw van spiermassa. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over havermout maar dat zal ik een keertje doen in mijn rubriek ‘Eerlijk over’.

Hoe maak je havermoutmeel?

Het maken van havermoutmeel is heel simpel: Doe een berg havermout in een blender, blend het op de pulseerstand totdat het een mooi fijn meel geworden is en… klaar voor gebruik!

Binnenkort post ik een paar recepten met havermoutmeel dus neem regelmatig een kijkje op mijn website of volg me op facebook & twitter.

5 thoughts on “Havermoutmeel

  1. Ingrediënten gezond bananenbrood

    – 3 (rijpe) bananen
    – 50 gram ontpitte dadels
    – 3 eieren
    – 100 gram amandelmeel
    – 50 gram havermout*
    – 1 ½ theelepel bakpoeder
    – Handje walnoten
    – Zout

    – Verwarm je oven voor op 175 graden.
    – Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag.
    – Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
    – Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout (optioneel) toe. Meng dit met het de bananenpuree.
    – Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
    – Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
    – Roer tot slot de walnoten erdoor.
    – Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
    – Laat de cake afkoelen op een rooster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.