Appelmoes & Compote

Foto: Appelmoes
Dit recept is:
lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij, vrij van soja, ei, pinda’s en noten

Iedereen in Nederland kent het wel: appelmoes. Weet je dat je appelmoes heel goed kunt gebruiken als ingrediënt in cakes en taarten? Het geeft een heerlijk frisse smaak en zorgt ervoor dat vooral glutenvrij gebak niet zo droog wordt. Appelmoes is in elke supermarkt wel te verkrijgen maar de meeste soorten appelmoes zijn veranderd in suikerbommen door de grote hoeveelheden suiker die er in verwerkt worden. Ook in de biologische appelmoes wordt suiker verwerkt. Appelmoes zonder suiker is wel te vinden (in kleine cupjes in de supermarkt) maar dan zijn de appels weer niet biologisch. Ook als ik de appelmoes niet in taarten verwerk kies ik ervoor om de appels niet bij te zoeten maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Appelmoes is heel makkelijk en snel zelf te maken. Biologisch of niet: kies de moesappel die je wil, schillen, snijden, koken en stampen maar! Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je de moes altijd zoeten met een zoetmaker naar keuze.

Wat heb je nodig?

  • 1 kg goudrenetten of andere moesappels
  • het sap van een halve citroen
  • 10 cl water

Wat doe je ermee?

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes. Doe de appelstukjes met het citroensap en water in een pan en breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan. Zet het vuur laag en kook de appels in ca. 15/20 minuten gaar. Roer voortdurend om en pas op dat de appels niet aanbranden. Je kunt de moes met een stamppot stamper fijnmaken of met een staafmixer glad maken.

Appelcompote:

Om een appelcompote te maken haal je na 10 minuten het deksel van de pan. Kook ze zachtjes 5 minuten door todat het vocht verdampt. Roer vaak om zodat de appels niet aanbranden. Appelcompote wordt niet gepureerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.