Zout

Ik ben niet tegen het eten van zout. Ik gebruik zelf regelmatig zout in gerechten. Wel eten we massaal teveel zout. Per dag heeft een mens ongeveer 1 gram zout nodig en we krijgen tegenwoordig 10 tot 12 gram zout binnen. Teveel natriumchloride (zout) kan een verhoogde bloeddruk en daarmee kans op hart- en vaatziekten geven. Waar hebben we dan zout voor nodig? Een zout is een chemische verbinding dat bestaat uit ionen. Ionen zijn goede stroomgeleiders en spelen een rol bij het doorgeven van prikkels door zenuwen, bij het samentrekken van spieren en bij het regelen van de bloeddruk.

Goed, ik  gebruik wel zout maar… ik gebruik nooit het ‘gewone tafelzout’ dat in elke supermarkt te koop is. Waarom niet? Omdat er aan keukenzout altijd twee soorten antiklontermiddel (E554 en E535) en kaliumjodide (jodium) toegevoegd is. (Lees hier meer over e-nummers). Tegen jodium heb ik niets, sterker nog, we hebben het nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei, de stofwisseling, het goed functioneren van het zenuwstelstel en het ondersteunt de energievoorziening. Maar een jodiumtekort komt zelden tot nooit voor in de Westerse wereld omdat het in veel voedsel zit. Denk aan: vis, schaal- en schelpdieren, vleesproducten, brood, broodvervangers en bijna alle verwerkte voedsel.

Een jodium toevoeging hebben we dus naar mijn idee niet nodig. Dan blijven de anti klontermiddelen nog over. En daar zitten we zeker niet op te wachten. Laten we eens even kijken naar de andere additieven in gewoon keukenzout:

E535 Classificatie: verdacht
Natriumferrocyanide: synthetisch antiklontermiddel, stabilisator en glijmiddel. Wordt toegepast in keukenzout en zout vervangende producten. Dit additief is licht giftig en brengt het risico op allergieën met zich mee. Dit product wordt als verdacht beschouwd. In  fabrieken waar dit additief gemaakt wordt, worden stickers op de vaten geplakt die het doodskop symbool en het symbool voor giftig en bijtend materiaal afbeelden. De operators die het antiklontermiddel in de mengmachines aan het zout toevoegen werken met stofmaskers met verwisselbare filters. In mijn optiek zou deze stof de classificatie ‘gevaarlijk’ i.p.v. ‘verdacht’ moeten hebben die op vele websites vermeld staat.

En:

E554 Classificatie: gevaarlijk.
Natriumaluminiumsilicaat: antiklontermiddel, vulstof en hulpmiddel voor aroma’s en kleurstoffen. In deze stof is aluminium verwerkt. Aluminium is zeer schadelijk voor de gezondheid en we worden in het dagelijks leven aan steeds hogere concentraties blootgesteld. Aluminium wordt gebruikt in cosmetica, etenswaren, drinkwater, vaccins, keukenvoorwerpen en allerlei andere verbruiksgoederen. Er valt ontzettend veel over aluminium te schrijven maar ik zal het proberen kort te houden: aluminium kan leiden tot allerlei vergiftigingsverschijnselen zoals longfibrose en wordt in direct verband gebracht met: dementie, alzheimer, spraak- en loopstoornissen, myoclonieën (heftige spiercontractie), insulten (toevallen), tremoren (trillingen), amyotrofische laterale sclerose (ziekte van het zenuwstelsel die leidt tot spieratrofie), Parkinsondementie en borstkanker.

Goed, op deze additieven zit ik in elk geval niet te wachten, ongeacht dat alle effecten en bijwerkingen van deze E-nummers nog discutabel zijn. Ik laat het gewone tafelzout staan. Mijn portie geef ik ook niet aan Fikkie, ik koop gewoon zeezout zonder additieven.

Bronnen: Foodwatch, Voedingscentrum, Wat zit er in uw eten? Allergieplatform, Consumentenbond, Rapport “Aluminium. Quels risques pour la santé?” van het Franse ’Institut de veille sanitaire’,
Virginie Belle, ‘Quand aluminium nous empoisonne’.

One thought on “Zout

Comments are closed.