E-nummers

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn toevoegingen die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte voedingsmiddelen. E-nummers worden gebruikt om producten te kleuren, smaak te geven, de houdbaarheid te beïnvloeden of om het productieproces te ondersteunen. Zodra een additief in de EU is toegelaten wordt  de letter ‘E’ aan het nummer toegevoegd. De Europese Voedselveiligheidsauthoriteit (EFSA) verleent onder meer haar goedkeuring aan E-nummers.

Hoe zit dat nou met die E-nummers en de veiligheid ervan?

Er is  nogal wat verwarring rondom het woord ‘e-nummer’. Ze hebben een slechte naam gekregen maar niet alle E-nummers zijn synthetisch en ongezond. Er zijn heel wat natuurlijke E-nummers. Bijvoorbeeld bietenrood (E162) ook wel betanine genaamd of Stevia (E960) een natuurlijk zoetmiddel uit het Steviakruid.

Naast de verschillende E-nummers met een natuurlijke oorsprong zijn er ook synthetische E-nummers die wel een schadelijk effect hebben op de gezondheid. Bij overgevoeligheid of een overmaat aan inname – deze overmaat hoeft niet in een keer maar kan in een tijd van jaren worden opgebouwd – kunnen er diverse lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.

Over deze veiligheid van verschillende E-nummers wordt nog steeds veel gediscussieerd: De EFSA garandeert dat alle toegelaten stoffen gecontroleerd zijn en bestempelen de nummers als veilig. Recent ondezoek heeft echter uitgewezen dat  er veel belangenverstrengeling is bij de EFSA. Ruim 58% van de experts in de commissies die besluiten over wat er in ons voedsel mag zitten is verbonden aan de voedselindustrie.

Verder rijst er de vraag hoeveel en hoe lang er eigenlijk onderzoek is gedaan naar alle additieven. Want voedseladditieven als antioxidanten, conserveermiddelen, geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en emulgatoren, anti-schuimmiddelen, glansmiddelen en deegverbeteraars kunnen wel degelijk veroorzakers zijn van allergische reacties en problemen

Weet wat je eet

Webpagina’s, boekjes en apps vol met beschrijvingen en mogelijke bijwerkingen van E-nummers zijn overal te vinden. Ik gebruik zelf het boekje Wat zit er in uw eten. Het is een  handig pocketformaat gidsje met informatie over veilige en niet veilige E-nummers. Erg handig om bij je te hebben tijdens het boodschappen doen. Voorzichtigheid bij het gebruik van E nummers lijkt mij zeker niet onverstandig. Wil je onveilige E-nummers vermijden? Kook dan vers, zonder pakjes, zakjes en potjes en eet zoveel mogelijk biologisch.

Foto: Loesje poster

 

Bron afbeelding: Loesje