H2O

Foto: H2O

Water water water! Ons lichaam heeft het heel hard nodig maar we vinden het allemaal wel eens lastig om ons waterpeil op niveau te houden. We vergeten te drinken of tijdens een dagje uit schiet het drinken er bij in. Als we niet genoeg drinken dan functioneren we niet goed meer. Allerlei lichaamsprocessen worden trager, je kunt onder andere hoofdpijn (migraine), spijsverteringsklachten en huidproblemen krijgen. Hoofdpijn door watertekort ontstaat door te weinig hersenvocht, een te lage doorbloeding en teveel afvalstoffen in de hersenen. Als je water drinkt, is het lichaam in staat om afvalstoffen af te voeren. Alle andere drankjes dan water zijn daar nauwelijks tot niet toe in staat. Water drinken dus want gemiddeld hebben we in ieder geval 2 liter water nodig om goed te blijven functioneren.

Er zijn allerlei tips en truucs om ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt. Behalve de ‘ouderwetse’ tips en truucs geef ik jullie ook een moderne tip:

  • Meet wat je drinkt en installeer een water app! Bijvoorbeeld de app: Water your body. Je begint met het invoeren van je gewicht waarna de app zelf aangeeft hoeveel water je dagelijks zou moeten drinken (je kunt dit naar wens en omstandigheden zelf aanpassen). Daarna kies je de inhoud van het glas en het tellen kan beginnen. Je kunt ook instellen dat de app een geluid maakt wanneer je te lang niets hebt gedronken om je er aan te helpen herinneren. Ik vind het zelf een super handige manier om mijn (water) drinkgedrag te controleren.
  • Zonder water app kun je natuurlijk ook je waterpeil bijhouden: door bijvoorbeeld steeds water uit een grote fles of kan te schenken. Neem hiervoor bij voorkeur een glazen kan of fles. In de meeste plastic flessen of kannen zitten gevaarlijke stoffen die vrijkomen in het water. Er zijn tegenwoordig plastic flessen te koop vrij zijn van BPA, Phthalates en PVC.
  • Heb je geen water app of grote kan en vergeet je vaak te drinken? Zet een wekker! Bijna iedereen heeft wel een telefoon met alarm. Stel deze in dat deze bijvoorbeeld om het half uur gaat en drink dan elk half uur een glaasje water.
  • Drink elke keer als je terug komt van het toilet een glas water. Het is handig om hier een gewoonte van te maken als vaste drinkpunten van de dag.
  • Neem altijd water mee in je tas zodat je onderweg altijd kunt drinken.
  • Geef je water een smaakje. Gebruik eens een stukje fruit of groente om wat smaak aan je water toe te voegen. Citroen, limoen, sinaasappel, appel, watermeloen en komkommer zijn lekkere opties. Hou je eigenlijk helemaal niet van water en drink je vooral vruchtensap of limonade? Een goede manier om hiermee te stoppen is om beetje bij beetje je vruchtensap steeds meer aan te lengen met water totdat je op een gegeven moment gewend bent aan water met een beetje smaak i.p.v. een heel glas sap of limonade.
  • Het lichaam vraagt om water. Echter, als je slecht drinkt, zal het lichaam stoppen het dorst signaal door te geven. Als je meer drinkt zal je lichaam dit signaal weer door gaan geven. Zorg dan dat je hierop reageert door water te drinken.
  • Verminder cafeïne, theïne en alcohol. Zowel cafeïne (koffie en cola), theïne (thee) en alcohol onttrekken vocht uit het lichaam. Veel mensen geven aan dat ze meer moeten plassen als ze koffie gedronken hebben. Dit komt door het vochtafdrijvende effect dat deze drie dranken met elkaar gemeen hebben. Probeer de inname hiervan tot het minimum te beperken, of neem bijvoorbeeld cafeïnevrije koffiee n theïnevrije thee. Drink je weleens een kopje koffie, thee, cola of alcohol? Maak er dan een gewoonte van om een extra glas water te drinken.