Freaky Fruits

Foto: snoepjes
Freaky Fruits

Vandaag in de rubriek ‘Onder de Loep’ de Freaky Fruits  fruitsnoepjes van het merk Yuno.

Een tijdje geleden liep ik er tegenaan in de supermarkt in het pad met de ‘alternatieve’ producten: een vrolijk zakje met een aantal kreten als ‘glutenvrij’ en ‘100% natuurlijk’ trok meteen mijn aandacht. Ik heb drie kinderen die door mijn baksels niets tekort komen maar natuurlijk willen ze ook weleens ‘echte’ snoepjes snoepen. Als ik zo’n zakje tegenkom waarop staat dat er vooral geen toegevoegde suiker in het snoep zit dan is mijn hoop op een echt goed product meestal al verdwenen. In de meeste gevallen zit er in zo’n product dan een suikervervangend product als aspartaam wat een bijzonder gevaarlijk middel is (over aspartaam hebben jullie nog een artikel van me tegoed). Maar goed, ik draaide de verpakking om zodat ik de ingrediëntenlijst kon lezen: (Dit zijn de ingrediënten van de aardbei snoepjes, Freaky Fruits zijn er in verschillende smaken)

Geconcentreerde appelpuree 64,4%, geconcentreerd fruitsap (appel, aardbei) 32,1%, natuurlijke aardbeienaroma’s 1%, natuurlijke fruitkleur 0,5%, citrusvezel 0,5%, aardbeienpoeder 0,5%, geleermiddel: appelpectine.

Verder staat er op de verpakking:

  • 100% uit fruit
  • bevat alleen suikers die van nature aanwezig zijn in fruit
  • zonder zoetstoffen
  • gluten- en gelatinevrij
  • geen kunstmatige toevoegingen
  • bron van natuurlijke fruitvezels

Van deze ingrediëntenlijst werd ik behoorlijk blij en ik heb de zak snoepjes gekocht. Freaky Fruits bevatten dus echt geen aspartaam of andere kunstmatige toevoegingen en zelfs geen gelatine! De snoepjes vallen heel erg goed bij mijn kinderen in de smaak. Freaky Fruits zijn een soort super fruitige winegums. Ze hebben een wat zachtere bite dan gewone winegums. Ook fruitsuikers moet je niet teveel binnenkrijgen maar mijn zoontje (die erg gevoelig is voor suikers) krijgt geen sugar rush na het eten van de snoepjes.

Yuno is een initiatief van broer en zus Annemiek en Tom Vogel. Allebei ouders van jonge kinderen. ‘Zoals de meeste kids hebben die van ons ook vaak zin om te snoepen of snacken. Maar veel tussendoortjes zitten barstensvol met suiker, vet en kunstmatige toevoegingen. Na het zien van een documentaire in 2008 over kinderen en overgewicht dachten we: “Dat moet toch gezonder kunnen?”. Samen met voedingstechnoloog Marc Veltman zijn we gaan experimenteren met groente en fruit als basis voor snoep en snacks.

‘Als jonge ouders maakten we ons stuk voor stuk zorgen over steeds meer bewerkte producten in de supermarkt met te veel suiker, zout & vet, waaronder de tussendoortjes voor onze eigen kinderen. Met YUNO werken we aan het ontwikkelen van écht verantwoorde en voedzame tussendoortjes, snacks en snoep op volledig natuurlijke basis. In 2010 hebben we met YUNO zelfs de voedingsprijs gewonnen, uitgegeven door het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (Nu EZ), voor de meest innovatieve starter in gezonde voeding.’

Deze Yuno Freaky Fruits kun je in Dekamarkt en Deen kopen.