Lactosevrije en glutenvrije oliebollen

Goedemorgen allemaal op deze laatste dag van het jaar. Nog even een paar recepten voor de mensen die lactosevrije en of glutenvrije oliebollen bakken:

Voor lactosevrije (en extra lekkere) oliebollen kun je de melk uit het recept dat je gebruikt heel goed vervangen door bockbier en/of kokosmelk (allebei lauw tot lauwwarm vanwege het rijzen).

Een recept voor lactosevrije oliebollen:

– 250 gram speltmeel
– 125 ml bockbier
– 125 ml kokosmelk
– 1 ei
– 7 gram gedroogde gist
– een halve theelepel zout
– twee eetlepels honing of rijststroop
– geraspte schil van een citroen
– 1 theelepel citroensap

Voor gevulde oliebollen (bijvoegen):

– 250 gram gewelde rozijnen
– evt. stukjes gember en extra citroenschil

Glutenvrije oliebollen:

– 125 gram boekweitmeel
– 125 gram rijstmeel
– 250 ml kokosmelk
– 2 eieren
– 1 theelepel kaneel
– een halve theelepel zout
– 7 gram gedoogde gist
– twee eetlepels honing of rijststroop
– geraspte schil van een citroen
– 1 theelepel citroensap

Voor gevulde oliebollen (bijvoegen):

– 75 gram gewelde rozijnen
– evt. stukjes gember en extra citroenschil

Succes en een hele fijne avond gewenst!